Risengrød
Ingredienser
½ dl grødris (45 g)
½ dl vand
½ dl piskefløde 38 %
2 dl vand
1 smørklat (1 tsk./ 5 gram usaltet smør)
1 tsk. kanelsukker (1 dl sukker + 1-2 tsk. kanel efter smag. Gem resten til næste gang, du skal have risengrød)
Sådan gør du:
- Bland ½ dl vand og grødris i gryden og bring det i kog.
- Tilsæt piskefløde og 2 dl vand og rør i det, indtil det koger.
- Lad grøden koge ved svag varme i ca. 45 minutter, indtil den er tyk.
- Spis grøden med en smørklat og kanelsukker
Variation:
- Opskriften kan bruges af alle, uanset om du er i dialyse, har nedsat nyrefunktion eller har fået en nyretransplantation.
- Hvis du har behov for at spare på protein, er det godt at vide, at denne risengrød har et lavt indhold af protein.
- Hvis du ikke skal tage særlige hensyn, men ”bare” følge kostrådene, fx hvis du har fået nyretransplantation, kan du også koge risengrød på mælk i stedet for at bruge piskefløde og vand.
Tips:
- Du kan altid bruge piskefløde og vand i madlavningen, hvor du ellers ville have brugt mælk. I denne portion sparer du 325 mg kalium og 200 mg fosfat ved at bruge piskefløde og vand frem for sødmælk.
Næringsindhold:
Pr. måltid | Pr. person | |
---|---|---|
Kcal | 395,0 | 395,0 |
Protein i gram | 4,0 | 4,0 |
Kulhydrat i gram | 42,0 | 42,0 |
Fedt i gram | 24,0 | 24,0 |
Kalium i mg | 120,0 | 120,0 |
Kalium (kogt) | 120,0 | 120,0 |
Fosfat i mg | 75,0 | 75,0 |
Salt i gram | 0,0 | 0,0 |
Ingredienser
½ dl grødris (45 g)
½ dl vand
½ dl piskefløde 38 %
2 dl vand
1 smørklat (1 tsk./ 5 gram usaltet smør)
1 tsk. kanelsukker (1 dl sukker + 1-2 tsk. kanel efter smag. Gem resten til næste gang, du skal have risengrød)