Karbonader med stuvede ærter og gulerødder
Ingredienser
1 mellemstor gulerod (ca. 100 g)
1 dl persille
1½ dl ærter fra frost (ca. 90 g)
150 g hakket svinekød
1 æggehvide (eller 1 bæger med 1½ æggehvide uden tilsat fosfat)
½ dl rasp (ca. 25 g)
1 spsk. oliemargarine/usaltet smør til stegning
20 g usaltet smør eller oliemargarine til melbolle
1 spsk. hvedemel
½ dl piskefløde
3 dl vand
Sådan gør du:
- Skræl guleroden og skær den i tern. Koges i vand tilsat salt (1 tsk. salt til 1 liter vand) i 5 minutter. Hæld i en sigte og lad det dryppe af.
- Skyl persille og hak det fint. Du kan også bruge persille fra frost.
- Tag ærter op af fryseren og hæld kogende vand over, så de tør op.
- Form to karbonader af kødet og vend dem først i æggehvide og derefter i rasp. Karbonaderne steges på en pande.
- Smørret smeltes i en gryde, og mel piskes i til en melbolle.
- Piskefløde og vand blandes og piskes i melbollen lidt efter lidt. Kog op og lad det koge igennem et par minutter.
- Tilsæt gulerødder, ærter og persille. Gem evt. lidt persille som pynt.
- Server med kartofler.
Variation:
- Hvis du har behov for at spare på protein, kan du lave 6 mindre karbonader fremfor 2 og spise 1-2 til din mad. Resten kan fryses ned, så du har ned mad til en anden dag. Lad karbonaden fylde mindst på din tallerken og spis i stedet mere tilbehør.
- Hvis du ikke skal tage særlige hensyn, men ”bare” følge kostrådene, fx hvis du har fået nyretransplantation, kan du evt. bruge 1 helt æg fremfor kun æggehviden og mælk fremfor piskefløde og vand.
Tips:
- Der er ofte 400-500 gram hakket kød i en pakke. Hvis der er 400 gram, så del den i to. Hvis der er 500 gram, så del den i tre. Put resten i fryseren. Eller lav karbonader af hele pakken og frys resten ned, så du har nem mad til en anden dag.
Næringsindhold:
Pr. måltid | Pr. person | |
---|---|---|
Kcal | 1.060,0 | 530,0 |
Protein i gram | 42,0 | 21,0 |
Kulhydrat i gram | 38,0 | 19,0 |
Fedt i gram | 80,0 | 40,0 |
Kalium i mg | 1.140,0 | 570,0 |
Kalium (kogt) | 1.050,0 | 525,0 |
Fosfat i mg | 480,0 | 240,0 |
Salt i gram | 0,9 | 0,4 |
Ingredienser
1 mellemstor gulerod (ca. 100 g)
1 dl persille
1½ dl ærter fra frost (ca. 90 g)
150 g hakket svinekød
1 æggehvide (eller 1 bæger med 1½ æggehvide uden tilsat fosfat)
½ dl rasp (ca. 25 g)
1 spsk. oliemargarine/usaltet smør til stegning
20 g usaltet smør eller oliemargarine til melbolle
1 spsk. hvedemel
½ dl piskefløde
3 dl vand