Citron-citron-citronkage
Ingredienser
Kage:
150 g usaltet smør
1½ dl sukker (ca. 135 g)
Ca. 1 tsk. citronskal fra økologisk citron (svarer til 5 g eller skal fra 1 citron)
1½ dl citronsaft (svarer til 150 g eller saft fra ca. 2 citroner)
2 spsk. vaniljesukker (ca. 10 g)
4 æggehvider (eller 3 bægre æggehvider uden tilsat fosfat)
1 tsk. bagepulver
3 dl hvedemel (ca. 180 g)
3 spsk. creme fraiche 18 % (ca. 50 g)
Kandiserede citronskiver og glasur:
1 hel økologisk citron (ca. 65 g)
1 dl sukker (ca. 90 g)
1 dl vand
2 dl flormelis (ca. 120 g)
Sådan gør du:
- Pisk blødt smør og sukker sammen (brug gerne en elpisker).
- Tilsæt citronskal, citronsaft (gem 1 tsk. til glasuren) og vaniljesukker.
- Pisk æggehvider i lidt ad gangen, herefter bagepulver og hvedemel.
- Læg elpiskeren væk og rør creme fraiche i dejen med en grydeske.
- Smør en springform eller en lille dyb bageplade og hæld dejen i.
- Bag kagen midt i ovnen ved 170°C i ca. 30 min.
- Mens kagen køler af, laves glasur og kandiserede citronskiver på følgende måde.
- Skær en hel citron i tynde skiver. Kog først skiverne i 5 min. og kassér vandet.
- Lad dem herefter småsimre i en gryde med vand og sukker i 20 min. Og køl herefter af på en bageplade.
- Vej flormelis af og hæld lidt citronsaft i ad gangen, pas på glasuren ikke bliver for tynd. Hvis den bliver for tyk, så tilsæt lidt ekstra citron eller vand.
- Overhæld den afkølede kage med glasur og pynt med kandiserede citronskiver.
- Tip: Frys gerne kagen ned i portioner, så kan du altid tage et stykke op til eftermiddagskaffen, eller hvis der kommer gæster.
Variation:
- Opskriften kan bruges af alle, uanset om du er i dialyse, har nedsat nyrefunktion eller har fået en nyretransplantation.
Tips:
- Selvom kagen kun indeholder lidt kalium og fosfat, er det ikke nødvendigvis en god idé at spise kage hver dag. Nyd et stykke, når du synes, der skal være noget ekstra lækkert.
Næringsindhold:
Pr. måltid | Pr. person | |
---|---|---|
Kcal | 3.360,0 | 280,0 |
Protein i gram | 34,0 | 2,8 |
Kulhydrat i gram | 504,0 | 42,0 |
Fedt i gram | 132,0 | 11,0 |
Kalium i mg | 960,0 | 80,0 |
Kalium (kogt) | 960,0 | 80,0 |
Fosfat i mg | 700,0 | 58,3 |
Salt i gram | 2,0 | 0,2 |
Ingredienser
Kage:
150 g usaltet smør
1½ dl sukker (ca. 135 g)
Ca. 1 tsk. citronskal fra økologisk citron (svarer til 5 g eller skal fra 1 citron)
1½ dl citronsaft (svarer til 150 g eller saft fra ca. 2 citroner)
2 spsk. vaniljesukker (ca. 10 g)
4 æggehvider (eller 3 bægre æggehvider uden tilsat fosfat)
1 tsk. bagepulver
3 dl hvedemel (ca. 180 g)
3 spsk. creme fraiche 18 % (ca. 50 g)
Kandiserede citronskiver og glasur:
1 hel økologisk citron (ca. 65 g)
1 dl sukker (ca. 90 g)
1 dl vand
2 dl flormelis (ca. 120 g)