Nyrevenlige hveder
og tips til at vælge brød
Herunder finder du nogle generelle tips til at vælge, hvilket brød du skal spise. Og til sidst får du en opskrift på hveder og tricks til at gøre opskriften mere nyrevenlig.
Generelt om brød
Der findes mange modsatrettede anbefalinger om brød. Det skyldes måske, at diætister i ”gamle dage” anbefalede lyst brød i stedet for rugbrød. Baggrunden for det var, at indholdet af kalium og fosfat er højere i fuldkornsbrød sammenlignet med lyst brød.
Med tiden bliver vi alle sammen klogere, og nu ved vi, at vegetabilsk kalium og fosfat (altså kalium og fosfat fra planter, f.eks. korn) ikke optages i samme grad som animalsk kalium og fosfat (altså fra dyrene, f.eks. mælk).
Samtidig skal der ofte mere lyst brød til for at mætte, så man ender typisk med samlet set at indtage den samme mængde kalium og fosfat, hvis man fx skal spise 2 skiver franskbrød for at blive ligeså mæt, som hvis man spiser 1 skive rugbrød.
Sidst, men bestemt ikke mindst, skal de gavnlige sundhedseffekter også tages med. F.eks. giver fuldkornsbrød en mere velfungerende mavetarmfunktion og lavere risiko for tarmkræft, type 2 diabetes og hjerte-karsygdom. Som bonus er fuldkorn også godt for klimaet.
Sådan vælger du hveder og andet brød
Vælg lige det brød, du har allermest lyst til. Der findes rigtig meget lækkert brød, og hvis du har behov for at spare på protein, kan et stykke brød til maden være en måde at sikre en god fordeling mellem måltidets næringsstoffer.
Der er enkelte ting, som det kan være godt at være opmærksom på, når du vælger brød:
- Vær opmærksom på mængden af klid. Klid er den yderste del af kornet, og indeholder hovedparten af kornets fibre, og dermed også store mængder kalium og fosfat. Fravælg derfor brød, hvor der er tilsat ekstra klid.
- Nødder, mandler, frø, kerner, rosiner og chokolade. Du kan sagtens vælge brød, som er tilsat forskellige former for nødder, frø og kerner. Du skal dog være opmærksom på mængden i f.eks. stenalderbrød eller andet brød, som kun indeholder lidt mel.
Spar på salt
Hvis du vil spare på salt, kan du bage brødet selv eller kigge efter nøglehulsmærket. Når et produkt er nøglehulsmærket betyder det, at der er mindre salt i. Det kan være en nem måde at finde det brød med mindst salt, uanset om det er hveder eller andre typer brød, du køber (i skrivende stund, har det ikke været muligt at undersøge, om der findes Nøglehulsmærkede hveder).
Købte hveder
Det særlige ved hveder er smagen af kardemomme, og det er et krydderi, som deler vandene. Hvis du ikke er begejstret for kardemomme, kan du f.eks. vælge yoghurtboller, som findes både med og uden fuldkorn.
Du kan købe hveder mange steder, både i dagligvarebutikkerne og hos bageren, og som udgangspunkt, kan du vælge lige den variant, som du bedst kan lide. Der er ikke særligt højt indhold af hverken kalium eller fosfat i.
Hjemmelavede hveder
Har du mod på selv at bage, kan du vælge denne nemme opskrift fra Arla.
Du kan skære ned på fosfat og kalium ved at bruge en sjat piskefløde blandet med vand (ca. ½ dl piskefløde og 1½ dl vand) i stedet for at bruge mælk. Du kan også nøjes med at bruge æggehvider fremfor hele ægget.
Hvis du vil spare på salt, kan du nøjes med ½ tsk. fremfor 1½ tsk. salt.
Hvis du gerne vil have lidt flere fibre i, kan du erstatte en del af hvedemelet med en anden type mel, som indeholder flere kostfibre. F.eks. kan du erstatte 2 dl hvedemel med 2 dl rugmel eller tilføje en overskydende klat havregrød til dejen.