♥ Valgte opskrifter ♥ Valgte opskrifter

Pas på din nyrefunktion – skær ned på saltet

Generelt spiser danskerne alt for meget salt. Det salt, som danskerne spiser, stammer primært fra brød, pålæg, morgenmadsprodukter og ost. Det stammer også fra den salt, som tilsættes under madlavningen.

Hvis du gerne vil passe på din nyrefunktion, er dit saltindtag et godt sted at starte. Et højt indtag af salt kan få blodtrykket til at stige. For nogle er det højt blodtryk, der er årsagen til, at nyrefunktionen er påvirket.

Meget salt i forarbejdede fødevarer

Det største indhold af salt findes i forarbejdede fødevarer. Det vil sige alle de fødevarer, som har gennemgået en eller anden form for tilberedning eller forarbejdning. Det er f.eks. færdiglavede frikadeller, rugbrød, ost, cornflakes mv.

Du kan vælge forarbejdede fødevarer med mindre salt ved at kigge efter Nøglehulsmærket. Hvis et produkt er Nøglehulsmærket, er der særlige krav til indholdet af salt. Det betyder ikke, at du kan undgå salt ved at vælge produktet, men at saltindholdet er i den lave ende.

Salt findes også naturligt i fødevarer, men i så begrænsede mængder, at det er vigtigere at have fokus på de forarbejdede fødevarer og den salt, man selv tilsætter.

Den salt, du selv tilsætter, er både under madlavningen og efterfølgende som bordsalt, når maden skal spises. At skære ned på indtaget af salt er en vanesag, og både i tilberedningen og når der skal smages på maden, handler det om tilvænning.

Skær gerne ned gradvist fremfor det hele på én gang, f.eks. ved at bruge halvdelen af hvad du plejer, og halvere det igen efter nogle uger. Eller prioritér i hvilke retter du synes at salt er ekstra vigtig.

En måde at spare på salt er at lave maden selv fremfor at købe den. Jo mere du selv kan lave fra bunden, jo mere har du indflydelse på, hvor meget salt der er i maden. Men det er ikke sikkert, at overskuddet er til det hele, derfor gælder det om at vælge, hvad der fungerer for netop dig.

Tips til at skære ned på saltet

 

  • Lav hjemmelavet mad. Hvis du har overskud til selv at lave mad, så kan du selv vælge, hvor meget salt der skal tilsættes.
  • Undgå saltbøsse. Brug gerne peber fremfor salt, hvis der skal krydres efter tilberedning.
  • Brug gerne krydderier/ krydderurter. Det er vigtigt at få maden til at smage af noget, selvom du skærer ned på mængden af salt.
  • Brug middagsrester som pålæg. Færdigt pålæg har et højt indhold af salt.
  • Bag dit eget brød. Så kan du selv vælge, hvor meget salt du putter i. Du kan sagtens halvere mængden i forhold til opskriften.
  • Brug gerne frugt og grønt som pålæg. Frugt og grønt har et naturligt lavt indhold af salt.
  • Kig efter Nøglehulsmærket. Så får du fødevarer med et lavere indhold af salt.

 

HUSK – det er vigtigt at du får noget at spise. Hvis dit overskud kun rækker til færdigretter, så spis det med god samvittighed. Det værste du kan gøre er at holde op med at spise.