Ost, ost, ost. Jeg vil have ost
Sådan synger Sebastian i Ostesangen i musicalen Skatteøen. Hvis jeg skal vælge én fødevare, som jeg ofte bliver spurgt om, så er det ost, skriver Nyreforeningens diætist Sofie Wendelboe.
Når det kommer til ost, handler det både, om hvilke typer og mængder der kan anbefales.Ost indeholder en del fosfat, men der er stor forskel på mængden af fosfat i forskellige slags ost.
Oste med mindre fosfat
De oste, som indeholder den laveste mængde af fosfat, er blandt andet friskost, flødeost, rygeost og hytteost. Friskost og flødeost er blandt andet oste fra Philadelphia, og de firkantede oste fra Buko og Cheasy. Det kan også være de runde glas med hvidløgsost. Kig på varedeklarationen og se, om der står friskost eller flødeost, så kan du sagtens vælge den.
Skimmeloste har også et forholdsvis lavt indhold af fosfat og samtidig meget smag, og derfor er det ofte muligt at nøjes med en lille smule.
Smag er et nøgleord. Vælg gerne en ost med mere smag, f.eks. en lagret ost, så du kan nøjes med en tynd skive.
Oste med meget fosfat
En af de oste, som har et meget højt indhold af fosfat, er parmesanost. Vælg derfor kun parmesanost, hvis du virkelig synes, det er lækkert og vigtigt i en ret.
Smelteoste har det allerhøjeste indhold af fosfat blandt oste, og ved at spise 100 gram har du fået alt det fosfat, som du har brug for på en dag. Smelteost er blandt andet rejeost, skinkeost, alpeost og ostehaps. Du kan kende dem fra Buko og Cheasy ved, at de er runde. Du kan også kigge efter tilsat fosfat på varedeklarationen eller tjekke, om der står smelteost. De har et højt indhold af fosfat, fordi der er anvendt smeltesalt i fremstillingen, så de får den helt særlige konsistens. I nogle camembertoste er der også brugt smeltesalt.
Gode råd om ost
Nu tror du måske, at det er forbudt at spise ost. Det er det ikke. De fleste kan sagtens spise en skive ost hver dag, og hvis du vælger flødeost eller friskost, kan det sagtens bruges som pålæg uden at tælle med i den daglige skive ost.
Nogle fordeler selv deres fosfatbindere efter, hvad de spiser, mens andre har ordineret nogle ekstra, som kan tages ved mellemmåltider. Hvis sidstnævnte er tilfældet, så er det en god idé at tage en fosfatbinder, når du spiser ost. Hvis du får mere end én fosfatbinder til hvert måltid, kan du tage dem i to omgange, hvis du fx er til påskefrokost med både lune retter og senere ost. Husk dog at spørge lægen, om det er ok at tage fosfatbinderne på denne måde.
Ost er også en god kilde til protein og er en af de proteinkilder, som kroppen nemt kan optage. Hvis din nyrefunktion er nedsat, men du endnu ikke er i dialyse, er det fornuftigt at spare på protein. Det kan du gøre ved, at osten fylder mindre end brødet.
Hvis du har det som Sebastian i Ostesangen, så husk at vælge den ost, du allerbedst kan lide, spis det i små mængder og nyd hver eneste bid.