Kan nyresyge spise chokoladepåskeæg?
Det korte svar er – JA!
Hvis du vælger et af de allerstørste fra Frellsen i en chokoladeskal proppet med lækre fyldte chokolader og spiser det hele selv på en weekend, så kan det sagtens påvirke kalium og fosfat i dine blodprøver. Hvis du derimod spiser det samme påskeæg fra nu og frem til 2. påskedag, så er det en helt anden sag. Der er nemlig ikke noget, der er forbudt at spise, og det handler hele tiden om at vælge, hvad du har allermest lyst til.
Først kan du spørge dig selv:
- ”Hvilke påskelækkerier synes jeg er de mest lækre”?
- ”Hvad har jeg mindst lyst til at undvære”?
Chokolade indeholder en del både kalium og fosfat. Hvis du ikke har behov for at passe på nogen af delene, kan du spise løs, og så vil det kun være en mavepine og (måske) et overskud af kalorier, der er risiko for.
Hvis du derimod har behov for at spare på kalium og fosfat, kan det være fornuftigt at holde øje med, hvor meget chokolade du spiser. Det betyder ikke, at du skal undgå chokolade, bare at det er vigtigt at prioritere de lækkerier, du vælger.
“Byt” mælk for chokolade
En måde at håndtere indtaget af chokolade er at ”bytte” med mælk, da begge dele indeholder en del kalium og fosfat. Det betyder ikke, at det rent sundhedsmæssigt kan sidestilles, men bare at det er en måde at holde øje med, at man ikke får spist for meget.
1 dl mælk svarer ca. til 35 gram chokolade, hvis du kun kigger på indholdet af kalium og fosfat. Det er ca. 3 fyldte chokolader. Men det kan også være et stykke lækker chokoladekage eller et stykke af påskeægget, du måske har fået, fordi du sendte et gækkebrev.
Tips og tricks
- Nyd hver eneste bid med god samvittighed
(ellers kan man hurtigt få spist 3-4 stykker uden hjernen registrerer det, og skyld og skam har ingen glæde af) - Vælg den chokolade du allerbedst kan lide
(forskellen i kalium- og fosfatindhold er så lille, at det ikke gør den store forskel) - Skær evt. lidt ned på mælk den dag du spiser chokolade. På den måde kan du ”bytte” mælk til chokolade
- Hvis du vælger små påskeæg, som ikke er chokolade, men i stedet er ren sukker, skal du spise rigtig mange, før det kan ses på dine blodprøver, da de stort set ikke indeholder kalium og fosfat. Men de vil selvfølgelig påvirke dit blodsukker.