Pirogger med kartofler og ærter
Ingredienser
Dej:
25 g gær
3 dl vand (lillefingervarmt)
1 tsk. salt
1 spsk. honning
40 g smeltet smør
500 g hvedemel
Fyld:
400 g kogte kartofler i tern
1 løg i tern
2 fed presset hvidløg
1 tsk. karry
Lidt smør eller olie
100 g frosne grønne ærter
Salt og peber
1 æg til pensling
Sådan gør du:
- Obs. denne opskrift er lavet til personer, som ikke er i dialyse. Er du i dialyse, kan du læse mere under “variation i opskriften” nedenfor.
- Bland gær med lillefingervarmt vand.
- Tilsæt salt, honning og smeltet smør.
- Ælt hvedemelet i til dejen er glat og smidig og lad dejen hæve 1 times tid.
- Skræl kartoflerne, skær dem i tern og kog dem i letsaltet vand i 10 min.
- Steg løg og hvidløg med karry på panden i lidt smør/olie.
- Tilsæt de kogte kartofler og ærter og smag til med salt og peber.
- Del dejen i 14 stykker, som først trilles til runde boller og dernæst rulles flade til en rund cirkel med en kagerulle.
- Kom en klat fyld på midten, luk cirklen til en halvcirkel og brug en gaffel til at lukke dejen sammen hele vejen rundt.
- Sæt de samlede pirogger på en bageplade og lad dem hæve i 15 min.
- Pensl med sammenpisket æg og bag i ovnen ved 175 °C varmluft i 12-16 min.
Variation:
- Denne opskrift er til personer, som ikke er i dialyse. Er du i dialysebehandling og dermed har et større proteinbehov, kan kartoflerne erstattes af 400 g hakket stegt kyllingekød.
- Spiser du piroggerne til et måltid, kan du spise dem sammen med fx tomatsalat, rødbedesalat, broccolisalat med bacon og mandler eller broccolisalat med bacon og pinjekerner.
Tips:
- Piroggerne kan fryses og kan haves med på farten.
- Du kan variere krydderierne alt efter, hvad du godt kan lide.
Næringsindhold:
Pr. måltid | Pr. person | |
---|---|---|
Kcal | 2.800,0 | 200,0 |
Protein i gram | 70,0 | 5,0 |
Kulhydrat i gram | 476,0 | 34,0 |
Fedt i gram | 56,0 | 4,0 |
Kalium i mg | 3.080,0 | 220,0 |
Kalium (kogt) | 3.080,0 | 220,0 |
Fosfat i mg | 1.148,0 | 82,0 |
Salt i gram | 7,0 | 0,5 |
Ingredienser
Dej:
25 g gær
3 dl vand (lillefingervarmt)
1 tsk. salt
1 spsk. honning
40 g smeltet smør
500 g hvedemel
Fyld:
400 g kogte kartofler i tern
1 løg i tern
2 fed presset hvidløg
1 tsk. karry
Lidt smør eller olie
100 g frosne grønne ærter
Salt og peber
1 æg til pensling